Burkina Faso: Douroulan alueella kyläkehityshanke (1992–1997)

Toivala-säätiö osallistui Burkina-Fasossa, Mouhoun alueella sijaitsevan Douroulan kyläalueen kehittämiseen.  Volta-joen mutkassa sijaitseva Douroulan alue on erittäin kuivaa Sahelin alueen eteläistä reunaa. Kasvillisuus kylän ympärillä on vaeltavan karjan rasittamaa pensaikkoa ja siellä täällä kasvavia Karité puita sekä joitakin vanhoja Anacardium-puiden viljelyksiä. 

Missio:

Douroulan kyläalueen kehittäminen kylän oman taimitarhan perustamisella ja paikallisten puiden taimien istuksien avulla yhteistyössä kylän asukkaiden kanssa.  

Tavoitteet:

Hankkeen tavoitteet jakaantuivat hankkeen aikana kolmeen osaan.

Ensisijainen tavoite oli perustaa kylään taimitarha tuottamaan paikallisten puulajien taimia istutuksia varten. 

Koska kylässä ei ollut sähköjä, niin toiseksi tavoitteeksi otettiin aurinkoenergian hyödyntäminen erityisesti ruuan kypsentämisessä. 

Kolmanneksi tavoitteeksi asetettiin paikallisten käsityöläisten tukeminen hankkimalla heille työkaluja puuhuonekalujen valmistamiseen.

Toteutus:

Hanketta toteutettiin yhdessä Kuopion Ranskalaisen ystävyyskaupungin Besanconin kanssa. 

Hanke toteutettiin pääosin UM:n sekä Kuopion kaupungin rahoituksella.

Tulokset:

Taimitarhalla saatiin hyviä tuloksia, joskin kuivuus ja istutusten karjalta suojaaminen oli jatkuva ongelma sekä taimien tuotannossa, että istutusten perustamisessa. Kyläläisille pystyttiin opettamaan taimitarhatekniikkaa sekä istutusten perustamista. 

Aurinkokeittimien rakentaminen sai sinänsä hyvän vastaanoton erityisesti kylän naisten piirissä. Ongelmana oli se, että ruuan valmistaminen aurinkokeittimellä (solar cooker) oli uutta ja se muutti myös ruuan valmistukseen liittyvää ajankäyttöä ja päivärytmiä. Hankkeen aikana ideaa pystyttiin istuttamaan, mutta hankkeen aika oli liian lyhyt pysyvien toimintamallien aikaansaamiseen.

Kylän puusepille hankittiin käsityökaluja, jotta puisten, paikallisten huonekalujen valmistaminen olisi mahdollista. Puusepille opetettiin myös aurinkokeittimien valmistamista.